Beskrivning: p7

John Cowper Powyssällskapet

Första sidan

Om sällskapet

Nyhetsblad

Om John Cowper Powys

Biografi

Bibliografi

John Cowper Powys
på svenska

Kontakt

Om hemsidan

In English

Att samla John Cowper Powys

av Olof Björner

Den här artikeln handlar om hur man bär sig åt för att köpa böcker av John Cowper Powys. Eftersom det är relativt få av hans böcker som går att få tag på i bokhandeln är det i stor utsträckning antikvariat och auktioner man måste förlita sig på. Det finns idag via Internet stora möjligheter att snabbt få veta dels vilka böcker som han har skrivit, dels vilka som går att köpa både nya och antikvariskt. Enda nackdelen är väl att man på detta sätt går miste om den för boksamlaren så lustfyllda upplevelsen att gå och rota i dammiga boktravar på antikvariat. För den svenske läsaren leder dock detta ändå knappast till någon större framgång eftersom antikvariat som till äventyrs har något av Powys mycket sällan är belägna i Sverige.

För att få en översikt av vad som finns publicerat av och om John Cowper Powys rekommenderas ett besök på min svenska hemsida ”Om Powys”. Där finns en kortfattad bibliografi och en sida med länkar, bl.a. de som finns angivna nedan. Jou Boultier har också en sida med en bibliografi.

Vilka böcker finns då att köpa nya? En sökning på den svenska Internet bokhandeln AdLibris gav inget resultat, en sökning på fyra andra Internetbokhandlar gav ett stort antal träffar vid sökning på ”John Cowper Powys”: Amazon, US, gav 100 träffar, Amazon, UK, 190, Barnes & Noble, 37 samt Powells 90 träffar. En stor del av dessa är dock ”blinda”, d.v.s. leder till ”out-of-print”, och ett antal är antikvariska. Wolf Solent, A Glastonbury Romance, Weymouth Sands, Maiden Castle, Porius och Three Fantasies finns att köpa nya. Owen Glendower kommer i ny upplaga på The Overlook Press med förord av Morine Krissdottir i september. Notera att det finns flera andra stora Internetbokhandlar. På Fantastic Fictions hemsida finns både en bibliografi och sökningar på alla stora internetsidor.

Som nämndes ovan så har även Amazon, både i England och USA, Barnes & Noble och Powells antikvariska titlar, t.ex. så fanns Picador-upplagan av After My Fashion att köpa från Amazon i England för 18 pund. På Internet finns många möjligheter, men jag tar här bara upp ytterligare två stycken, Abebooks, som är en samling av antikvariat främst i de engelsktalande delarna av världen och eBay som är en auktionssida. Sökning på Abebooks gav inte mindre än 1,476 träffar. Billigast var en pocketversion av Weymouth Sands för 2.14 dollar och dyrast var ”Typescript Diary 1933” för 1,600 engelska pund, d.v.s. ca 21,000 kronor, följt av en signerad originalupplaga av Wolf Solent till det facila priset 1,600 dollar. Det finns också möjlighet att köpa böcker på auktionssidan eBay, något jag själv använt mig av vid flera tillfällen. En titt på eBay gav 7 titlar bl.a. ett originalbrev från 1936 med åtta bud, det högsta på 76 dollar och den amerikanska första upplagan av Autobiography för bara 12 dollar.

På svenska finns nu två översättningar, Wolf Solent och Dårarnas Dans (Ducdame). De har länge varit slutsålda och finns bara att få tag i antikvariskt. På Svenska Antikvariatsföreningens hemsida kan man söka på böcker i skandinaviska antikvariat. Sökning på Dårarnas dans gav inget resultat, men fyra antikvariat hade Wolf Solent i priser varierande från 225 till 125 för bägge delarna.

Länkar:

Abebooks

www.abebooks.com

Amazon i England

www.amazon.co.uk

Amazon i USA

www.amazon.com  

Barnes & Noble

www.barnesandnoble.com 

eBay

www.ebay.com

Fantastic Fiction

www.fantasticfiction.co.uk/authors/John_Cowper_Powys.htm

Jou Boultier’s page

www.powys-lannion.net/JB_mirror/pbib.htm

Om Powys

www.bjorner.com/powys.htm

Powells

www.powells.com

Svenska Antikvariatsföreningen

www.svaf.se

 

 

Oktober 2003

 

 

Denna sida uppdaterad 4 april 2012.