Beskrivning: p7

John Cowper Powyssällskapet

Första sidan

Om sällskapet

Nyhetsblad

Om John Cowper Powys

Biografi

Bibliografi

John Cowper Powys
på svenska

Kontakt

Om hemsidan

In English

Nyhetsblad Nr 9:

EN INTERVJU MED
SVEN ERIK TÄCKMARK:
”LIVET BÖRJAR EFTER DE NITTIO”

 

Med förväntansfyllda steg närmar vi oss Katarinagården på Södermalm, Stockholm. Gunnar Lundin och undertecknad har avtalat möte med Sven Erik Täckmark, 90 år. Han önskar träffa oss inför stundande utgivning av John Cowper Powys Autobiography i svensk översättning.

                      Julstämningen går inte att ta miste på i hans nya hemmiljö sedan ett år. Den goda omvårdnaden speglar den trivsel som råder mellan de boende och personalen. Sven Erik har ett rum med pentry och möjlighet att koka a nice cup of tea. På ett bord invid sängen ligger en trave böcker han lånat från ett befintligt bibliotek.

 

Håkan Stockhaus (H): Hur känns det att veta att din översättning, i samverkan med Mikael Nydahl, planeras utgivning under 2007?

Sven Erik Täckmark (SE): Otroligt! Otroligt! Är det verkligen sant?

H: Det som kvarstår är en avslutande textgranskning samt den formella planeringen med Mikael Nydahls bokförlag Ariel.

SE: Den som lever får se.

H: Hur var självbiografin att översätta?

 

SE: Mycket fin. Den var dessutom luftig och lättsam att behandla.

H: Hur lång tid tog det i anspråk?

SE: 1 år. Det var en rolig tid, men också berikande minns jag. Till saken hör att berätta att självbiografin alltid varit en oerhört uppskattad text. Det är JCP:s mästerverk.

H: Du brukar framhålla Kulturens menings förtjänster som litterärt verk.

SE: Ja, och inte minst för mig personligen som människa. Jag läste den redan 1935 och den har fortfarande sin givna plats. Ni ska veta att den öppnade alla dörrar för mig och ledde mig in i en ny oanad värld. Den har fortfarande kvar av den magin. Det är den viktigaste bok jag någonsin läst. Den har gett mig allt. Detta kan inte nog betonas.

 

Vi tar en liten paus då sköterskorna kommer in med adventskaffe och kaka. Sven Erik ler åt situationen och fortsätter: Det sägs att livet börjar vid de nittio. Jag trivs väldigt bra här och vill inte byta det mot något annat.

 

Gunnar Lundin (G): Du ser pigg ut och har en god läskapacitet. Och intellektuellt imponerar du. Så det ligger en hel del i det du säger. Vad läser du nu förtiden?

SE: Jag läser självbiografin på tyska. Tyska är ett alldeles utmärkt litterärt språk. Tyvärr så är det alltför underskattat idag. Men jag läser även Thomas Mann; Felix Krull, och en bok om Voltaire; Filosofi i fickformat.

SE: Hur gick det förresten med Ensamhetens filosofi? Sålde den bra?

G: Ja, det gjorde den. Den blev en framgång och fick dessutom ett fint mottagande.

 

Alldeles utanför Sven Eriks fönster syns ett antal resliga enar som formar en stilfull avgränsning. Strax innanför denna återfinns en liten japansk fontän vars porlande under sommartid samverkar med ljuva blomsterväxter om betraktarens gunst.

Innan vi tar adjö av Sven Erik för denna gång ber han oss att skicka en särskild hälsning till medlemmarna.

SE: Jag hoppas att sällskapet kommer att fortsätta det goda arbetet med att sprida kännedom om Powys litteratur. Ert engagemang gläder inte bara mig… Enjoy and endure!

Håkan Stockhaus

 

 

Denna sida uppdaterad 4 april 2012.